Τι είναι το Γόνατο του Δρομέα (Runner’s knee) και ποιους αφορά;

Ο πρόσθιος πόνος στο γόνατο ή αλλιώς το «Γόνατο του Δρομέα» αφορά κυρίως τους αθλητές δρόμου που τρέχουν μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί και σε οποιοδήποτε αθλητή με έντονη δραστηριότητα που να περιλαμβάνει συχνή κάμψη του γόνατος (ποδήλατο, άλματα κτλ.).

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι οξύς, διάχυτος πόνος γύρω και πίσω από την επιγονατίδα, ιδίως στο σημείο επαφής του μηριαίου με την επιγονατίδα. Μπορεί να συνυπάρχει και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος καθώς και αίσθημα κλικαρίσματος ή τριγμού του γόνατος. Τα συμπτώματα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους όταν:

-Περπατάτε
-Βρίσκεστε οκλαδόν
-Τρέχετε
-Στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το γόνατο λυγισμένο

Ποια είναι τα αίτια της πάθησης;

Το σύνδρομο του Γόνατος του Δρομέα δεν παραπέμπει σε μία μεμονωμένη πάθηση και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις με διαφορετική αιτιολογία. Συχνότερα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου είναι τα εξής:

-Σύνδρομο καταπόνησης του γόνατος: Η επαναλαμβανόμενη κάμψη του γόνατος δύναται να ερεθίσει το νευρικό πλέγμα της επιγονατίδας καθώς και τους τένοντες και τους συνδέσμους του γόνατος προκαλώντας πόνο
-Τραυματισμός του γόνατος: Ως αποτέλεσμα πτώσης ή άμεσης πλήξης της επιγονατίδας.
-Απώλεια ευθυγράμμισης του γόνατος: Εάν για κατασκευαστικούς ανατομικούς λόγους ο άξονας του γόνατος παρεκκλίνει του φυσιολογικού τα φορτία που δέχεται η άρθρωση δεν κατανέμονται σωστά. Το ίδιο συμβαίνει και όταν η επιγονατίδα δεν βρίσκεται εντός της προβλεπόμενης ανατομικής της θέσης.
-Προβλήματα του άκρου ποδός και του πέλματος: Το Γόνατο του Δρομέα κάνει συχνότερη την εμφάνισή του σε ασθενείς με πλατυποδία ή έντονο πρηνισμό του άκρου πόδα. Στις περιπτώσεις που το πέλμα δεν πατάει σωστά δημιουργείται τάση στου μύες και τους τένοντες η οποία υπό συνθήκες έντονης αθλητικής δραστηριότητας μπορεί να εκτονώνεται στο γόνατο.
-Αδυναμία τετρακέφαλου μηριαίου μυός.

Πώς γίνεται η διάγνωση για το Runner’s knee;

Η ορθή διάγνωση βασίζεται στη λήψη σωστού ιστορικού του ασθενούς και στην λεπτομερή κλινική εξέταση προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία των συμπτωμάτων. Τέλος, αναγκαίος μπορεί να κριθεί και ο απεικονιστικός έλεγχος με τη διενέργεια ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας.
Ποια είναι η θεραπεία για την πάθηση;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το Γόνατο του Δρομέα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με συντηρητικά μέτρα τα οποία εύκολα μπορούν να μνημονευθούν με βάση το ακρωνύμιο RICE:

1. Rest (Ξεκούραση): Αποφυγή στο μέτρο του δυνατού υπερβολικής κούρασης του πάσχοντος γόνατος
2. Ice (Πάγος): Εφαρμογή πάγου στην περιοχή προκειμένου να ελαττωθεί το πρήξιμο και ο πόνος
3. Compression (Συμπίεση): Η επίδεση του γόνατος με ελαστικό επίδεσμο ή χρήση απλής ελαστικής επιγονατίδας ενισχύει τη σταθερότητα του γόνατος και περιορίζει τον πόνο.
4. Elevation (Ανάρροπη θέση): Όταν ξαπλώνετε τοποθετήστε το πόδι πάνω σε ένα ή δύο μαξιλάρια ώστε να σηκωθεί πιο ψηλά. Αυτό βοηθά στο να μην επεκταθεί περαιτέρω το πρήξιμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εάν κριθεί απαραίτητο φαρμακευτική αγωγή με μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιταχύνουν την ύφεση του πόνου και του πρηξίματος. Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής οφείλει να γίνεται σε κάθε περίπτωση μόνο μετά από υπόδειξη ιατρού.

Μόλις τα έντονα συμπτώματα υποχωρήσουν, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ορισμένες ασκήσεις ή Φυσικοθεραπεία με στόχο την ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κινήσεως του γόνατος.

Σε πολύ επίμονες ή πολύ έντονες περιπτώσεις συνδρόμου Runner’s Knee που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα πρέπει να αφαιρέσει ή να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο χόνδρο της επιγονατίδας ή του μηριαίου. Επίσης η επανατοποθέτηση της επιγονατίδας σε θέση που θα επιτρέπει την σωστότερη κατανομή των φορτίων μπορεί να δώσει την οριστική λύση του προβλήματος.
Εάν η συγκεκριμένη πάθηση σας αφορά ή έχετε παρατηρήσει ενδείξεις εμφάνισής της, επικοινωνήστε άμεσα με τον καταρτισμένο Χειρουργό Ορθοπαιδικό Τραυματολόγο Δρ. Δημήτριο Ηλιάδη για μία πρώτη κλινική εξέταση. Ο εξειδικευμένος και έμπειρος σε αθλητικές κακώσεις Δρ Ηλιάδης Δημήτρης μπορεί να πραγματοποιήσει μία έγκυρη διάγνωση και να σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.