Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Γενικά

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι ένα επώδυνο σύνδρομο που οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Το μέσο νεύρο στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού διέρχεται μέσα από μία στενή σήραγγα που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Τα τοιχώματα του καρπιαίου σωλήνα αποτελούνται από οστά και συνδέσμους ενώ μέσα από αυτόν, εκτός από το μέσο νεύρο, περνούν και οι καμπτήρες τένοντες του χεριού. Έτσι κάθε οίδημα που προκαλείται στον περιορισμένο αυτό χώρο του καρπιαίου σωλήνα είναι πιθανό να προκαλέσει πίεση και ισχαιμία του μέσου νεύρου. Τις περισσότερες φορές η πίεση του μέσου νεύρου οφείλεται στην υπερτροφία ενός συνδέσμου που βρίσκεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού ο οποίος ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος και αποτελεί την κορυφή του καρπιαίου σωλήνα.

Αν και το ακριβές αίτιο της πάθησης συνήθως δεν διαγιγνώσκεται στην ανάπτυξη του συνδρόμου φαίνεται να συμβάλλουν:

  • Η κληρονομικότητα. Σε ορισμένα άτομα ο καρπιαίος σωλήνας είναι στενότερος, γεγονός που φαίνεται να έχει κληρονομικό χαρακτήρα.
  • Η ηλικία. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως 40-50 ετών.
  • Το φύλο. Η πάθηση είναι 8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.
  • Ιατρικές παθήσεις. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και παθήσεις του θυρεοειδούς σε κάποιες περιπτώσεις εμπλέκονται στην εμφάνιση συνδρόμου. Το σύνδρομό είναι επίσης πιο συχνό στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και κατά την εγκυμοσύνη.
  • Η υπερχρησία του χεριού. Η πάθηση είναι συχνότερη σε άτομα που κάνουν χειρονακτική εργασία και ιδίως σε όσους χειρίζονται καθημερινά υπολογιστή, γι’ αυτό αποκαλείται και “ασθένεια του υπολογιστή” καθώς πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο καταπονώντας τον καρπό τους.

Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Υπάρχει πόνος και παραισθησίες που ακολουθούν την κατανομή του μέσου νεύρου στο χέρι. Ο ασθενής σηκώνεται τις πρωινές ώρες με καυστικό πόνο, μούδιασμα και υπαισθησία στα δάκτυλά του (στα 3 πρώτα δάκτυλα και στην κερκιδική πλευρά του παράμεσου όπως φαίνεται και στην εικόνα 1). Ο πόνος είναι συχνός και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το κρέμασμα του χεριού έξω από το κρεβάτι, ή το τίναγμα κάποιες φορές ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Σε προχωρημένες καταστάσεις οι μύες που νευρώνει το μέσο νεύρο στο χέρι ατροφούν και παρουσιάζεται αδυναμία και αδεξιότητα, ιδιαίτερα σε κινήσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, όπως το κούμπωμα των ρούχων. Ακόμα και η συλληπτική ικανότητα επηρεάζεται αρκετά ώστε αντικείμενα να πέφτουν από το χέρι του ασθενούς.

Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται στην κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς. Κατά την κλινική εξέταση η συμπτωματολογία των αισθητικών διαταραχών μπορεί να αναπαραχθεί είτε κρατώντας τον καρπό σε παλαμιαία κάμψη για περίπου ένα ως δύο λεπτά (Phallen test), είτε επικρούοντας πάνω στην πορεία του μέσου νεύρου (σημείο Tinel). Στα τελευταία στάδια του συνδρόμου η ατροφία των μυών του θέναρος είναι έκδηλη και εύκολα γίνεται αντιληπτή από τον εξεταστή ενώ συνοδεύεται από αδυναμία απαγωγής του αντίχειρα. Ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος (ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων) αναδεικνύει μείωση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του μέσου νεύρου και επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι συντηρητική στα αρχικά στάδια και συνίσταται στη χορήγηση αναλγητικών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και σε συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Οι ελαφρείς νάρθηκες της πηχεοκαρπικής που αποτρέπουν την κάμψη του καρπού μπορούν να ανακουφίσουν από τον νυκτερινό πόνο ή από τα συμπτώματα που συνδέονται με την εγκυμοσύνη.

Σε σοβαρές όμως περιπτώσεις του συνδρόμου ή και σε εκείνες που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή την οριστική λύση στο πρόβλημα δίνει η χειρουργική αντιμετώπιση. Υπό τοπική αναισθησία πραγματοποιείται μία μικρή τομή στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού και ανευρίσκεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος ο οποίος και διατέμνεται. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι άμεση και ο ασθενής επιστέφει ταχύτατα στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ενοχλήσεις.

Παθήσεις

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ