ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

αρθροσκόπηση

Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση είναι μία επέμβαση που επιτρέπει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να παρατηρήσει το εσωτερικό μίας άρθρωσης με τη βοήθεια μίας μικρής κάμερας διαμέτρου 3-5mm που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Με τον τρόπο αυτό ο Χειρουργός αποκτά μία ξεκάθαρη εικόνα του εσωτερικού της αρθρώσεως και μπορεί να διαγνώσει αλλά και να θεραπεύσει με χρήση ειδικών λεπτών εργαλείων τις ενδοαρθρικές παθήσεις.

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η αρθροσκόπηση;

Στο παρελθόν η αρθροσκόπηση είχε χαρακτήρα αμιγώς διαγνωστικό. Με την πάροδο των ετών, η εξέλιξη των απεικονιστικών διαγνωστικών μεθόδων περιόρισε στο ελάχιστο τη χρήση της αυτή, ενώ ταυτόχρονα η πρόοδος των χειρουργικών τεχνικών και η ανάπτυξη καλύτερου εξοπλισμού έδωσε την δυνατότητα να μπορεί ο Χειρουργός να επέμβει με ειδικά λεπτά εργαλεία και τεχνικές και να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν διαγνωσθεί μέσω των σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών ( Mαγνητική / Αξονική Τομογραφία ).

Έτσι λοιπόν σήμερα η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος, του ώμου, του αγκώνα, του ισχίου, της ποδοκνημικής, της πηχεοκαρπικής και της σπονδυλικής στήλης. Οι πιο συχνά απαντώμενες βλάβες που χρήζουν αρθροσκοπικής αντιμετώπισης είναι οι εξής:
Γόνατο: Ρήξη χιαστών συνδέσμων, ρήξη μηνίσκων, χόνδρινες βλάβες του γόνατος, ρήξη των καθεκτικών συνδέσμων της επιγονατίδας (εξάρθρημα επιγονατίδας), παθήσεις του αρθρικού υμένα, αρθρίτιδα γόνατος.

Ώμος: Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου, βλάβες επιχείλιου χόνδρου (bankart lesions), βλάβες της μακράς κεφαλής του τένοντα του δικεφάλου, παθήσεις του αρθρικού υμένα, αρθρίτιδα ώμου.

Αγκωνας: Χόνδρινες βλάβες, ελεύθερα σώματα, αρθρίτιδα αγκώνα.

Ισχίο: Ρήξεις επιχείλιου χόνδρου, ελεύθερα σώματα, σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, ρήξη του μέσου γλουτιαίου μυός, ρίκνωση του λαγονοψοῒτη, αρθρίτιδα ισχίου.

Ποδοκνημική: Χόνδρινες βλάβες, ελεύθερα σώματα, αρθρίτιδα ποδοκνημικής.

Πηχεοκαρπική: Ελεύθερα σώματα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ρήξη του τρίγωνου χόνδρου

Σπονδυλική στήλη: Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Πως γίνεται η αρθροσκόπηση;

Για την πραγματοποίηση μίας αρθροσκόπησης απαιτείται τοπική, ραχιαία ή γενική αναισθησία. Το είδος της αναισθησίας ορίζεται από τον Αναισθησιολόγο ο οποίος με βάση το ιστορικό του ασθενούς και τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις του προεγχειρητικού ελέγχου θα συζητήσει με τον ασθενή ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος αναισθησίας.

Όσον αφορά το αμιγώς χειρουργικό κομμάτι της επέμβασης, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πραγματοποιεί μία πολύ μικρή τομή μέσω της οποίας εισάγει μία μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) διαμέτρου 3-5mm εντός της άρθρωσης. Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και η εικόνα προβάλλεται σε μεγέθυνση σε μόνιτορ τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας επιτρέποντας στο χειρουργό να δει το εσωτερικό της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Μέσω ειδικής αντλίας εγχύεται εντός της αρθρικής κοιλότητας φυσιολογικός ορός ο οποίος διατείνει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση. Αφού ο ιατρός με την ειδική κάμερα εξετάσει ολόκληρη την άρθρωση, εάν διαπιστώσει βλάβες στους συνδέσμους, τους τένοντες, τον αρθρικό χόνδρο ή τον αρθρικό υμένα, τότε έχει τη δυνατότητα πραγματοποιώντας 2 ή περισσότερες μικρές τομές να εισάγει εντός της άρθρωσης ειδικά λεπτά εργαλεία μεγέθους μολυβιού και να επιδιορθώσει την υπάρχουσα παθολογία.

εργαλείαΣετ αρθροσκοπικών εργαλείων και κάμερας

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστη επεμβατική μέθοδος που επιφέρει μικρό τραυματισμό στην άρθρωση σε σχέση με μία ανοικτή επέμβαση. Η χρήση μικροσκοπικών τομών απαλλάσσει τους ασθενείς από πόνο και αιμορραγία. Επίσης ο χρόνος παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο βραχύνεται σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο εντός ολίγων ωρών από την επέμβαση. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η αρθροσκοπική μέθοδος λόγω του μικρού τραυματισμού που επιφέρει επιτρέπει την ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς και την επάνοδό του στις καθημερινές δραστηριότητες.

Αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση

Η αποκατάσταση αρχίζει από την στιγμή που τελειώνει το χειρουργείο στο χώρο της ανάνηψης όπου ζητάται από τον ασθενή να αρχίσει την κίνηση των μελών του ενώ θα ενθαρρυνθεί για να κινητοποιηθεί πλήρως όταν επιστρέψει στο δωμάτιό του. Ένα πλήρες πρόγραμμα φυσικοθεραπείας αρχίζει από την επόμενη ημέρα το οποίο με το πέρασμα του καιρού αυξάνει σε ένταση. Το πρόγραμμά της φυσικοθεραπείας πραγματοποιείται από τον φυσικοθεραπευτή πάντα σε συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Παθήσεις

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ