Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

  Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος

  Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας του γόνατος. Εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, κυρίως σε γυναίκες, ενώ πιο σπάνια μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε νεότερες ηλικίες.
  Πρόκειται για εκφυλιστική πάθηση που αφορά σε φθορά (εκφυλισμό) του αρθρικού χόνδρου του γόνατος με την πάροδο του χρόνου.
  Ο χόνδρος, μέσα από την προοδευτική εκφύλισή του, αρχίζει να στερείται της λείας υφής του και να λεπταίνει, κάτι που οδηγεί στη δημιουργία τριβής ανάμεσα στα αρθρούμενα οστά.

  Πολλές φορές, ο οργανισμός, λειτουργώντας «προστατευτικά», προσπαθεί να ανατρέψει αυτό τον εκφυλισμό, όμως χωρίς επιτυχία. Έτσι, αναπτύσσεται οστίτης ιστός γύρω από την άρθρωση, τα λεγόμενα οστεόφυτα, με αποτέλεσμα η κίνηση να δυσχεραίνεται και να γίνεται επώδυνη.

  Αίτια που προκαλούν την οστεοαρθρίτιδα γόνατος

  Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι αποτέλεσμα της προοδευτικής εκφύλισης του χόνδρου και μπορεί να μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους.
  Κάποια από τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, είναι:
  • Γονίδια που επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του χόνδρου
  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Τραυματισμός στην άρθρωση
  • Έντονη δραστηριότητα που καταπονεί την άρθρωση του γόνατος

  Συμπτώματα

  Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:
  • Πόνος
  • Δυσκαμψία
  • Συσσώρευση υγρού στην άρθρωση (οίδημα)
  • Αδυναμία έκτασης και κάμψης του γόνατος

  Διάγνωση

  Η διάγνωση πραγματοποιείται από Ορθοπαιδικό Χειρουργό, ο οποίος θα κάνει λήψη ιστορικού του ασθενούς και θα προχωρήσει σε εκτενή κλινική εξέταση. Η διάγνωση συμπληρώνεται με ακτινολογικό έλεγχο της άρθρωσης του γόνατος.
  Εργαστηριακός αιματολογικός έλεγχος πραγματοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών παθήσεων που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την φθορά του αρθρικού χόνδρου (πχ σε ρευματοειδή αρθρίτιδα).

  Θεραπεία

  Συντηρητική
  Στην αρχόμενη ή μέτριου βαθμού οστεοαρθρίτιδα, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπισθούν ακολουθώντας συντηρητική θεραπεία.

  Η συντηρητική αντιμετώπιση για την οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνει:
  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και ασκήσεων με σκοπό την ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν το γόνατο και την αύξηση του εύρους κίνησης.
  • Φαρμακευτική αγωγή με χρήση αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων
  • Μείωση των έντονων δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν την πάθηση (πχ: ανεβοκατέβασμα σκάλας)

  Χειρουργική Επέμβαση
  Στην περίπτωση που η οστεοαρθρίτιδα είναι προχωρημένη ή όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τότε η χειρουργική επέμβαση καθίσταται απαραίτητη.

  Οι επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι:

  Αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση ενδείκνυται στις περιπτώσεις αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας κυρίως σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας, ειδικότερα όταν συνυπάρχουν βλάβες από τους μηνίσκους του γόνατος.
  Με αυτή τη μέθοδο, αφαιρούνται τα τμήματα των μηνίσκων και του αρθρικού χόνδρου που έχουν υποστεί ζημιά. Η αρθροσκόπηση μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για αντικατάσταση της άρθρωσης με ολική αρθροπλαστική.
  Η αναισθησία μπορεί να είναι ραχιαία ή ολική και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην οικία του το ίδιο βράδυ ή την επόμενη ημέρα από την επέμβαση.

  • Οστεοτομίες

  Η επέμβαση με οστεοτομία συνιστάται σε ασθενείς νεότερης ηλικίας, στους οποίους η πάθηση έχει εμφανιστεί σε ένα τμήμα του γόνατος (στο έσω ή στο έξω τμήμα). Η οστεοτομία έχει στόχο την αποφόρτιση του φθαρμένου τμήματος της άρθρωσης και τη μεταφορά της φόρτισης στο υγιές τμήμα, αναδιαμορφώνοντας το μηχανικό άξονα του γόνατος.

  • Αρθροπλαστική Γόνατος

  Με την αρθροπλαστική γόνατος επιτυγχάνεται η αντικατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων του γόνατος με τεχνητά εμφυτεύματα.
  Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να είναι μονοδιαμερισματική ή ολική, ενώ υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές πραγματοποίησής της.
  Με την πιο σύγχρονη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS), οι τομές που πραγματοποιούνται είναι πολύ μικρές, η διαδικασία διενεργείται αναίμακτα και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι ταχύτερη. Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνάει τις 2 ημέρες, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ