ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Γενικά

  Πρόκειται για σύνδρομο παγίδευσης του ωλένιου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα. Το ωλένιο νεύρο ψηλαφάται εύκολα στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, πίσω από τον έσω επικόνδυλο του βραχιονίου, απ’ όπου διέρχεται εντός της ωλένιας αύλακας από ένα στενό πέρασμα. Το νεύρο είναι δυνατό να πιεστεί εντός της αύλακάς του, ιδιαίτερα σε άτομα που επιτελούν χειρονακτική εργασία και που παρατεταμένα διατηρούν τον αγκώνα σε θέση κάμψης (λυγισμένο).

  Ωλένια νευρίτιδα

   

  Κλινική εικόνα – Διάγνωση

  Το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζει ο ασθενής είναι πόνος και μούδιασμα στο χέρι στην περιοχή του μικρού και στο ωλένιο ήμισυ του παράμεσου δακτύλου (αισθητική κατανομή ωλένιου νεύρου). Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παροδικά και να σχετίζονται με συγκεκριμένες θέσεις του αγκώνα, κυρίως με την κάμψη αγκώνα. Ενώ αρχικά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι πολλά και έντονα, σε χρόνια περιστατικά μπορεί να υπάρχει αδυναμία δραγμού, ατροφία των αυτόχθονων μυών του χεριού και γαμψοδακτυλία. Το χέρι παύει να είναι λειτουργικό σε σημείο να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι του ασθενούς λόγω της σοβαρής απώλειας δύναμης που παρατηρείται.

  Η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Οι δοκιμασίες αγωγιμότητας (ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων) επιβεβαιώνουν τη διάγνωση.

  Ωλένια νευρίτιδα

   

  Θεραπεία

  Στα αρχικά στάδια η θεραπεία της ωλένιας νευρίτιδας είναι συντηρητική και συνίσταται στη τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς προς αποφυγή υπερβολικής κάμψης του αγκώνα και αγωγή με αναλγητικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η χρήση ναρθηκών ακινητοποίσης του αγκώνα σε θέση ατελούς έκτασης κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή.

  Σε χρόνιες όμως περιπτώσεις, ιδίως αν υπάρχει ατροφία των αυτόχθονων μυών του χεριού και αδυναμία  ή σε εκείνες που τα συμπτώματα εμμένουν παρά τη συντηρητική αγωγή, ενδείκνυται η χειρουργική αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου. Οι επιλογές ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης περιλαμβάνουν την απλή απελευθέρωση της οροφής της ωλένιας αύλακας, την πρόσθια μεταφορά του νεύρου κάτω από υποδόριο ή από μυ, ή την εκτομή του έσω επικονδύλου. Οι επεμβάσεις αυτές επιτρέπουν στο νεύρο να κινείται πιο ελεύθερα και να μην πιέζεται όταν ο αγκώνας είναι σε κάμψη.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ