ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι ο Μηνίσκος
Οι μηνίσκοι είναι δύο ημισελινοειδείς, σκληρές και ελαστικές δομές, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων και η σύστασή τους αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο ιστό και νερό.
Οι μηνίσκοι είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των κραδασμών που δημιουργούνται στην άρθρωση του γόνατος και συγχρόνως συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και ομαλότερη κίνηση του γόνατος.
Πώς προκαλείται η ρήξη του μηνίσκου
Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις συχνότερες κακώσεις στην περιοχή του γόνατος. Μπορεί να είναι τραυματικής αιτιολογίας έπειτα από κάποιον τραυματισμό κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας (στροφική κάκωση του γόνατος) ή εκφυλιστικής αιτιολογίας λόγω της φθοράς που θα επέλθει με την πάροδο του χρόνου.
Είδη ρήξης μηνίσκου
Τα είδη ρήξης μηνίσκων διακρίνονται σύμφωνα με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα της ρήξης.
Οι συνηθέστερες μορφές ρήξης των μηνίσκων είναι:
- Επιμήκης
- Ακτινωτή
- Εγκάρσια
- Δίκην λαβής κάδου
- Σύνθετη
Με το πέρασμα του χρόνου η μορφολογία της ρήξης μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε χειρότερης μορφής ρήξη (π.χ. η επιμήκης να γίνει ακτινωτή κλπ).
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που προκύπτουν από τη ρήξη μηνίσκου διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πόνο κατά τη φόρτιση
- Οίδημα
- Περιορισμένο και επώδυνο εύρος κίνησης του γόνατος (έκταση και κάμψη του γόνατος)
- Αίσθηση εμπλοκής (μάγκωμα)
Κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, συχνά η ρήξη γίνεται αισθητή με τον πόνο και έναν χαρακτηριστικό ήχο (κλικ) στην περιοχή του γόνατος.
Διάγνωση
Η διάγνωση βασίζεται στη λεπτομερή λήψη ιστορικού του ασθενούς συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού της κάκωσης και στην κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό εξειδικευμένο σε αθλητικές κακώσεις. Η διάγνωση οφείλει πάντα να επιβεβαιώνεται με απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία η οποία θα αναδείξει τη μορφολογία της ρήξεως αλλά και πιθανές συνοδευτικές βλάβες ώστε να οριστεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.
Θεραπεία ρήξης μηνίσκου
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τη θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου είναι το μέγεθος, το είδος και η εντόπιση της ρήξης, καθώς και η ηλικία του ασθενούς.
Στο 1/3 του εξωτερικού μηνίσκου όπου πραγματοποιείται επαρκής αιμάτωση, η ρήξη μπορεί να θεραπευτεί χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, ενώ στα 2/3 του εσωτερικού μηνίσκου όπου η αιμάτωση δεν είναι επαρκής, η μόνη λύση για την αντιμετώπισή της είναι η χειρουργική επέμβαση.
Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά όπου πραγματοποιούνται δύο τομές μήκους 5-7 χιλιοστών.
Με αυτή τη μέθοδο, αφαιρούνται τα τμήματα των μηνίσκων και του αρθρικού χόνδρου που έχουν υποστεί ζημιά, ενώ δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο να πραγματοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητο θεραπεία με βλαστοκύτταρα.
Στόχος της επέμβασης είναι η αποφυγή της επέκτασης της ήδη υπάρχουσας ρήξης και της φθοράς του αρθρικού χόνδρου που θα δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου εάν η ρήξη του μηνίσκου δεν αντιμετωπιστεί.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την αρθροσκόπηση είναι:
- Μερική μηνισκεκτομή όπου γίνεται αφαίρεση μόνο του κατεστραμμένου τμήματος του μηνίσκου μέχρι το όριο του υγιούς τμήματος.
- Συρραφή του μηνίσκου, η οποία επιλέγεται όταν το επιτρέπει η μορφολογία της ρήξεως του μηνίσκου.
Η αναισθησία μπορεί να είναι ραχιαία ή ολική. Και στις δύο περιπτώσεις η νοσηλεία που απαιτείται είναι από μερικές ώρες έως μία ημέρα.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ενώ ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης και επανόδου σε αθλητικές δραστηριότητες είναι 4-6 βδομάδες σε περίπτωση μερικής μηνισκεκτομής ή 10-12 βδομάδες σε περίπτωση συρραφής μηνίσκου.