Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


     Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

    Τι είναι η Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

    Πρόκειται για φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα, δηλαδή του τένοντα που ενώνει την επιγονατίδα με την κνήμη. Ο επιγονατιδικός τένοντας συνεργάζεται με τους μύες της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού (τετρακέφαλο μηριαίο)  και μαζί συνιστούν τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί έκταση του γόνατος η οποία απαντάται σε δραστηριότητες όπως το κλότσημα μίας μπάλας, το τρέξιμο και το άλμα. Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα παρουσιάζεται κυρίως σε αθλητές των οποίων τα αθλήματα περιλαμβάνουν συχνά άλματα (πχ: μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος, ποδόσφαιρο κ.α.) και για το λόγο αυτό συνηθίζεται να συναντάμε την πάθηση με την περιγραφική ονομασία ΄΄γόνατο του άλτη: jumper’s knee’’.

     

    Συμπτώματα

    Τα συμπτώματα αφορούν σε πόνο στο πρόσθιο μέρος του γόνατος επί του επιγονατιδικού τένοντα ο οποίος εκφύεται από τον κάτω πόλο της επιγονατίδας και καταφύεται στο πρόσθιο άνω τριτημόριο της κνήμης επί του κνημιαίου κυρτώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει οίδημα και αίσθημα καύσου στον κάτω πόλο της επιγονατίδας.

    Στα αρχικά στάδια της πάθησης ο πόνος μπορεί να είναι σποραδικός και να εκδηλώνεται μόνο μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα. Καθώς όμως η πάθηση εξελίσσεται ο πόνος σταδιακά χειροτερεύει εμποδίζοντας την συμμετοχή του ασθενούς σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα αλλά και στην επιτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το γονάτισμα, η έγερση από καθιστή θέση, το ανέβασμα σκάλας κ.α.

     

    Διάγνωση

    Η διάγνωση βασίζεται στη λήψη ιστορικού του ασθενούς σχετικά με το είδος και τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων καθώς και των δραστηριοτήτων που συμμετέχει ο ασθενής και ολοκληρώνεται με λεπτομερή κλινική εξέταση κατά την οποία θα εκτιμηθεί η ευαισθησία της πάσχουσας περιοχής τόσο με ψηλάφηση όσο και με κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται συμπληρωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα μυοσκελετικού ή μαγνητική τομογραφία για την εκτίμηση της σοβαρότητας της πάθησης.

    Θεραπεία για την Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

    Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας επιγονατιδικού τένοντα είναι αποκλειστικά συντηρητική και περιλαμβάνει:

    • Παγοθεραπεία
    • Αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
    • Αποχή από αθλητικές δραστηριότητες για διάστημα ανάλογο της έκτασης του προβλήματος
    • Ειδικό πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας
    • Σε αρκετές περιπτώσεις βιολογική θεραπεία (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια)

    Αντιμετώπιση Τενοντίτιδας Επιγονατιδικού Τένοντα με Βιολογική θεραπεία (Πλάσμα Πλούσιο σε αιμοπετάλια)

    Από τους πιο αποτελεσματικούς, άμεσους και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης είναι η βιολογική μέθοδος θεραπείας (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια).
    Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται ταχεία επούλωση και αναγέννηση των ιστών με συστατικά από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς. Η διαδικασία είναι απλή και οδηγεί με φυσικό τρόπο σε μείωση του χρόνου αποκατάστασης αλλά και σε μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης (υποτροπής) της βλάβης.

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ