ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ο πόνος στον ώμο μετά από το εμβόλιο αποτελεί μια πολύ φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος υποχωρεί μέσα σε χρονικό διάστημα μίας ή δύο ημερών. Τα συμπτώματα που περιγράφονται από τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό αφορούν σε μυϊκή ενόχληση στο εξωτερικό μέρος του ώμου (τον δελτοειδή μυ). Αυτό συνήθως είναι αποτέλεσμα τοποθέτησης της βελόνας απευθείας στον μυϊκό ιστό της περιοχής του ώμου.

  Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention CDC), σχεδόν το 85% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με Pfizer-BioNTech εμφάνισαν ερυθρότητα, οίδημα και πόνο στο σημείο που εφαρμόσθηκε η ένεση, για τις επόμενες 7 ημέρες που ακολούθησαν.

  Παρόλο που οι αντιδράσεις του οργανισμού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο εμβολιασμού, είναι αρκετά κοινό τα άτομα που εμβολιάζονται να εμφανίζουν ερεθισμό και φλεγμονή. Πρόκειται για ιδιαίτερα συχνές αντιδράσεις οι οποίες είναι βραχύβιες και ήπιες.

  Τραυματισμός στον ώμο μετά από το εμβόλιο

  Εάν ένας γιατρός ή επαγγελματίας υγείας χορηγήσει την ένεση με ακατάλληλο τρόπο, τότε μπορεί να προκληθεί τραυματισμός στην άρθρωση του ώμου, οδηγώντας σε πόνο και πρήξιμο.

  Οποιοσδήποτε εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στον ώμο. Όμως, δεν είναι το εμβόλιο αυτό καθαυτό που προκαλεί την επιπλοκή αλλά ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο χορηγεί το εμβόλιο.

  Πόνος στον ώμο μετά από το εμβόλιο – Αντιμετώπιση

  Δεν υπάρχει μία τυπική θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο μετά από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, ένα τέτοιο περιστατικό αντιμετωπίζεται από τον Ορθοπαιδικό όπως θα αντιμετωπιζόταν και κάποιος άλλος τραυματισμός στον ώμο. Ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα εξαρτηθεί από τον τύπο του τραυματισμού που έχει προκύψει.

  Συνήθεις πρακτικές για την αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο μετά από το εμβόλιο

  Οι πιο συνήθεις πρακτικές για την αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο μετά από το εμβόλιο είναι οι ακόλουθες:

  • Ανάπαυση: Οι τραυματισμοί αυτοί συνήθως συνοδεύονται από φλεγμονή. Για τον λόγο αυτό, η ξεκούραση του ώμου βοηθά τους μυς, τους συνδέσμους και τους τένοντες της άρθρωσης να μπουν πιο εύκολα σε διαδικασία ανάκαμψης.
  • Θερμο-κρυοθεραπεία: Ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει κρύες κομπρέσες για να ανακουφιστεί από τον πόνο και να μειώσει τη φλεγμονή. Η κρυοθεραπεία μπορεί να εναλλάσσεται συχνά με θερμοθεραπεία, η οποία βοηθά σημαντικά στη μείωση της δυσκαμψίας του ώμου.
  • Φυσικοθεραπεία: Ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φυσικοθεραπεία για τη βελτίωση του εύρους κίνησης και την ενδυνάμωση του ώμου.
  • Φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο στον ώμο: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Ο Ορθοπαιδικός μπορεί επίσης να συστήσει τοπικά αναλγητικά ή ισχυρότερα φάρμακα.
  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συστηθούν ενέσεις κορτικοστεροειδών οι οποίες εξασφαλίζουν την υποχώρηση της φλεγμονής.

  Πόνος στον ώμο μετά από το εμβόλιο – Πότε πρέπει να επικοινωνήσει ο ασθενής με τον γιατρό;

  Οι παρενέργειες του εμβολίου, όπως ο πόνος στον ώμο, συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Τις περισσότερες φορές, συμπτώματα όπως οίδημα, δυσφορία και πυρετός υποδεικνύουν ότι το σώμα ‘χτίζει’ ανοσία.

  Εντούτοις, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Η ερυθρότητα ή η ευαισθησία στο σημείο του εμβολιασμού επιδεινώνεται μετά από 24 ώρες
  • Ο πόνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου
  • Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν υποχωρούν έπειτα από διάστημα 2–3 ημερών
  • Παρατηρείται περιορισμένη κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου

  ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία